Een Energieneutrale woning of nog een stapje verder, een Nul Op de Meter woning producert zoveel energie als het huis en zijn bewoners gebruiken.
Hoe krijg je dat voor elkaar?
- je begint met een goede isolatie en. De weerstandswaarde (Rc) van het dak b.v. 8 en de gevel en de vloer 6. (Hoe hoger de weerstandswaarde des te minder warmte laat het door). De ramen zijn vaak een zwak punt daarom hebben we gekozen voor Triple glas. Het huis moet verder zo luchtdicht mogelijk zijn zodat de warmte niet zomaar weg kan lekken. (inflatie van 0,15). De ventilatie gebeurt in principe alleen als het nodig is op basis van de CO2 waarde in het vertrek, is er nietmand in het vertrek (dan adem je geen CO2 uit) dan hoeft er ook niet geventileerd te worden.
- Je gebruikt energiezuinige apparatuur. Dat begint met de warmtepomp. Omdat we gekozen hebben om van het gas af te gaan is dat een essentieel onderdeel. De goedkopere warmtepompen zijn de lucht-waterwarmtepompen, het nadeel daarvan is dat ze nogal lawaai ig kunnen zijn. Ook kunnen ze niet zo goed koelen, ja dat kunnen ze wel maar dat kost veel energie. Het koelen is steeds belangrijker in deze tijden, maar vooral in een goed geisoleerd huis. Als je met een luchtwater warmtepomp gaat koelen heb je ongeveer 6 tot 8 zonnepanelen extra nodig om weer op Nul uit te komen (bij een huis met een gebruiksoppervlak van ca 100 m2). Daarom hebben wij gekozen voor een bodem-warmtepomp die zijn warmte uit een bodem bron haalt, deze warmtepompen zijn wel duurder maar koelen enorm efficient, want dan hoeven ze eignelijk aleen maar de koude bodem temperatuur rond te pompen.